26-12-10

Aanslagen in Nederland

AanslagenNederl.chistmas-portland.jpg

 


Rond Nieuwjaar wordt er niet alleen gefeest. Er verschijnen dan ook berichtjes over "aanslagen".

Op 17 januari 2010 meldde de Amerikaanse krant de Washington Post bijvoorbeeld dat er 'in de afgelopen twee jaar aanslagen door al-Qaeda in Amsterdam en Barcelona waren verijdeld'. 
De Nederlandse geheime dienst AIVD zei daarop dat de bewering van de Washington Post onjuist was en dat er 'in de afgelopen twee jaar geen aanslagen in Amsterdam waren verijdeld'.

Gisteren meldde het NRC-nieuws dat er in Rotterdam twaalf Somaliërs waren aangehouden die "volgens de AIVD op korte termijn een aanslag in Nederland wilden plegen". 
"De verdachten zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten", aldus het NRC-nieuws.
Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het OM, liet daarop aan nrc.nlweten dat "justitie op dit moment geen enkele informatie heeft over waar in Nederland de Somaliërs mogelijk een aanslag wilden plegen".
----
Bronnen:
http://zaplog.nl/zaplog/article/aivd_geen_aanslag_voorkom...
http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/25/twaalf-somalische-ter...

Zie op: http://zaplog.nl/zaplog/article/aanslagen_in_nederland


AanslagenNederl.chistmas-portland.jpgNa de stroom berichten over 'terreuraanslagen' in Amsterdam en nadat de krant De Telegraaf hierbij schreef dat 'Somaliërs slecht integreren vergeleken met andere bevolkingsgroepen'; 

- Nadat Geert Wilders er op wees dat 'moslim-extremisme keihard diende te worden aangepakt' en daarbij smalend reageerde op de kerstboodschap van de Nederlandse Koningin (wat een rel veroorzaakte);  

- Nadat de helft van de van terreur verdachte Somaliërs diende te worden vrijgelaten;

En nadat De Telegraaf een poll organiseerde onder de titel 'AIVD (Nederlands geheime dienst) wakkert angst voor terrorisme aan', kwam De Telegraaf vandaag met een vervolgverhaal. 'Volgens inlichtingsbronnen' hadden enkelen van de gearresteerde Somaliërs plannen voor een terreuraanval op luchtmachtbasis in Gilze-Rijen....

Ter herinnering: Op 17 januari 2010 meldde de Amerikaanse krant de Washington Post dat er 'in de afgelopen twee jaar aanslagen door al-Qaeda in Amsterdam en Barcelona waren verijdeld'. 
De AIVD zei daarop dat de bewering van de Washington Post onjuist was en dat er 'in de afgelopen twee jaar geen aanslagen in Amsterdam waren verijdeld'.

----
Dinsdag, 28 december 2010, 05:30 |

'Somaliërs planden aanval luchtmachtbasis'

AMSTERDAM -  Van de gearresteerde Somaliers hadden enkelen volgens inlichtingenbronnen plannen voor een terreuraanval op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Daarbij wilden ze een Apache uit de lucht halen. De AIVD had daar 'zeer concrete' aanwijzingen voor.

Mogelijk zou daarvoor een raketwerper worden geleverd vanuit andere Europese landen, zoals België of Denemarken. "Heel cru gezegd: het enige dat er nog niet lag, was het apparaat om er eentje naar beneden te halen", aldus een betrouwbare inlichtingenbron. "Er moest koste wat kost worden ingegrepen." Op Gilze-Rijen staan 85 helikopters, ook de toestellen die afgelopen zes jaar in Afghanisten werden ingezet kwamen van deze basis.

Het neerhalen van een Apache zou een enorme symbolische waarde hebben binnen jihadistische kringen.

Afgelopen jaren zijn elf Amerikaanse Apaches in Irak en Afghanistan neergehaald met raketwerpers. De verdachten zouden banden hebben met de Somalische islamitische terroristische organisatie Al Shabaab. "Zo dicht bij de start- en landingsbanen van Gilze, waar net vijf Apaches zijn teruggekeerd uit Afghanistan, het lijkt op een 'cadeautje' van Al-Shabaab-volgelingen aan hun Afghaanse broeders", zegt een bron.

De aanhoudingen volgden enkele uren na een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat de geheime dienst beschikte over zeer verontrustende informatie dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zou willen plegen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8601053/___Aanval_luch...

(PS: We dienden dit bericht onder het vorige bericht te plaatsen omdat de publicatie van nieuwe berichten thans om één of andere reden wordt geblokkeerd, of niet op ons scherm te zien is.   Enkele dagen geleden konden we ook niet reageren op de poll 'AIVD wakkert angst voor terrorisme aan'  die door De Telegraaf werd geörganiseerd.)

aanslagen, terreur, Nederland, Rotterdam, Somaliërs, Kerst, Nieuwjaar,

Apache, luchtmachtbasis, AIVD, Wilders, Gilze-Rijen, De Telegraaf

 

 

Commentaren

Op maandag 28 december 2009 (een jaar geleden):

Telegraaf blijft onzin spuien over “aanslag”
Complete artikel: blogs.abcnews.com

Hoewel het vrij duidelijk is dat een groot gedeelte van de bevolking de onzinverhalen over de zogenaamde aanslag van Umar Farouk Abdulmutallab op een Amerikaans passagiersvliegtuig niet gelooft, doet de Telegraaf er maandagavond nog een schepje bovenop.
Om 21u50 komt de krant van schaapachtig Nederland met het schreeuwerige bericht dat Al Quada de aanslag zou hebben opgeëist.

"Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland zegt dat de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog, een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen. Dat stelt de regionale tak van het terreurnetwerk maandag op een website."

Uiteraard wordt er niet vermeld om welke website het gaat.

Volgens die onbekende website zou de aanslag een vergelding zijn voor de Amerikaanse luchtaanvallen van 17 december.

De Telegraaf holt met dit bericht niet alleen een halve dag achter de "feiten" aan maar heeft tevens gemist dat Jake Tapper van ABC het nieuws vanmiddag al afdeed als onzin.

"Een medewerker van president Obama ontkent het verhaal in zijn totaliteit en wijst erop dat de missie van Omar Abdulmutallab al voor 17 december zou zijn gestart," zo lezen we bij ABC.

Iets later wist ABC dan wel weer te melden dat de aanslag waarschijnlijk beraamd werd door twee Al Qaeda-leden die in 2007 werden vrijgelaten uit de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo.

De twee zouden na hun vrijlating naar een rehabilitatie-kamp in Saoedi Arabië zijn vertrokken en korte tijd later zijn vrijgelaten om dan de aanslag van 26 december voor te bereiden.

Het is even afwachten met welke verklaring men gaat komen wanneer blijkt dat ook dit scenario niet houdbaar is.

http://zaplog.nl/zaplog/article/telegraaf_blijft_onzin_spuien_over_aanslag

Gepost door: Yves | 27-12-10

Op zaterdag 25 december 2010, 13:47 | (van dit jaar dus):

TERREURAANSLAG VERIJDELD

ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft vrijdagavond in Rotterdam twaalf Somaliërs gearresteerd. Zij zouden op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland willen plegen. Het doelwit van de aanslag is onbekend.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat zaterdag gemeld.
De Nationale Recherche heeft invallen gedaan in belwinkels en in vier woningen in Rotterdam en in twee motelkamers in Gilze-Rije. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.
De twaalf mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en een man komt uit Denemarken.
In een belwinkel in Rotterdam-West waar de recherche een inval deed was het zaterdagavond nog een chaos. Op de vloer lagen stukken glas en een deel van het plafond lag in stukken op de grond.
Volgens getuige Abdullahi Ali (34), die zaterdag in de belwinkel waarnam, zijn de eigenaren van twee belwinkels in dezelfde straat gearresteerd bij de inval. De twee zouden verre neven van elkaar zijn. Volgens Ali zijn bij de inval elf computers in beslag genomen.
De broer van een van de eigenaars, de 36-jarige Nuur, was zaterdag in een belwinkel aanwezig en stond de media te woord. Hij zei dat in zijn huis in Rotterdam-Zuid een inval had plaatsgevonden waarbij drie mannen zijn opgepakt, onder wie een Deen van Somalische afkomst die op bezoek was vanwege de feestdagen.
Het OM liet zaterdag weten dat pas maandag bekend wordt wat er met de gearresteerde mannen zal gebeuren. Voor de mannen gelden beperkingen. Dat wil zeggen dat onder anderen hun advocaten geen mededelingen over de zaak mogen doen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft zaterdag laten weten dat het dreigingsbeeld in Nederland na de arrestatie van de twaalf Somaliërs niet veranderd is. Deze blijft staan op 'beperkt'.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het afgelopen jaar Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt. Hoewel er tot nu toe geen concrete dreiging is geweest vanuit het land, heeft de AIVD wel signalen gekregen dat de jihadistische strijd daar vanuit Nederland wordt ondersteund. Bovendien zien geradicaliseerde jongeren Somalië als bestemming voor de jihad.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591050/__AANSLAG_VERIJDELD__.html

Gepost door: Yves | 27-12-10

zaterdag 25 december 2010, 14:36:

Arrestatieteam viel woning binnen

Van onze verslaggevers
GILZE EN RIJEN/ROTTERDAM - De twaalf Somaliërs die mogelijk een aanslag voorbereidden zijn op straat en in een viertal woningen in Rotterdam aangehouden. Ze boden daarbij geen verzet. In een bovenwoning aan de Bonaventura straat in de Tarwewijk van Rotterdam Zuid drong volgens buurtbewoners rond 23.00 uur gisteravond een zwaarbewapend arrestatieteam via leegstaande woningen en balkons het huis binnen.

Volgens getuigen werden foto's genomen in de badkamer en was een hondenteam aanwezig, gespecialiseerd in het opsporen van explosieven, aanwezig. Ook bij een belwinkel aan de Eerste Middellandstraat in Rotterdam-West was een politie-inval.
Motel
Vier van de Somalische terrorismeverdachten die vrijdagavond in Rotterdam zijn opgepakt, logeerden in Restaurant Van der Valk in Gilze. Dat heeft directeur Nick van der Valk zaterdagmiddag gezegd.
Het motel ligt op steenworp afstand van de vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Daar is sinds vorig jaar de helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht met Apache gevechtsheli's en Chinook en Cougars transportoestellen gestationeerd.
'Niet verdacht'
Op het moment van de inval door de Nationale Recherche waren de vier mannen niet in het motel, aldus Van der Valk. De Somaliërs verblijven sinds enkele dagen in het motel, maar waren hem niet opgevallen.
De vier verdachten hadden voor een week de 2 kamers geboekt, aldus een woordvoerder van het motel. Het Van der Valk motel telt 14 kamers en ligt aan de A58. ,,De Somaliërs hebben met hun paspoort ingecheckt. Dat was allemaal in orde”, zegt de woordvoerder. ,,De mannen gedroegen zich niet verdacht tijdens hun verblijf. Ze vielen dus ook niet op.”
Van der Valk is blij dat alles goed is afgelopen.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591194/__Arrestatie-team_viel_woning_binnen__.html

Gepost door: Yves | 27-12-10

zaterdag 25 december 2010, 15:14 |

Verdachten in beperkingen

AMERSFOORT - Voor de twaalf Somalische terreurverdachten die vrijdag in Rotterdam zijn aangehouden, gelden beperkingen. Dat wil zeggen dat onder anderen hun advocaten geen mededelingen over de zaak mogen doen.

Dat hebben de twee raadslieden Michael Ruperti en Marjolein Dikkerboom zaterdag gezegd.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591318/__Verdachten_in_beperkingen__.html
---------------
zaterdag 25 december 2010, 16:16 |

Wilders: islamterrorisme keihard aanpakken

DEN HAAG - Islamitisch terrorisme moet volgens PVV-leider Geert Wilders „keihard” worden bestreden. Hij stelde dat zaterdag in reactie op de arrestatie in Rotterdam van twaalf Somalische terreurverdachten.

„Dit toont de enorme kwetsbaarheid van Nederland en het hele vrije Westen aan voor het gevaar van het islamitisch terrorisme. We mogen het nooit onderschatten of bagatelliseren en moeten er met alle beschikbare middelen keihard tegen optreden. Onze vrijheid staat op het spel”, aldus Wilders. Als we die vrijheid willen behouden, is het volgens hem ook nodig de „islamisering van ons land” te stoppen.
Wilders reageerde ook via Twitter: „De 12 opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in NL niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet”. Daarmee doelde hij op de oproep van koningin Beatrix in haar kersttoespraak dat het belangrijk is te zoeken naar wat verbindt.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8591464/__Terrorisme_keihard_aanpakken__.html

Gepost door: Yves | 27-12-10

25-12-2010 18:53 | gewijzigd 25-12-2010 19:06 |

Belwinkel Rotterdam is een ravage

ROTTERDAM (ANP) – Een van de belwinkels in Rotterdam-West waar de Nationale Recherche vrijdagavond een inval heeft gedaan, is zaterdagavond nog een ravage. Op de vloer liggen stukken glas en een deel van het plafond ligt op de grond.

Volgens de Somalische Abdullahi Ali (34), een kennis van de eigenaar en de persoon die op zaterdag waarneemt in de belwinkel, waren de eigenaar van de belwinkel en de eigenaar van een belwinkel twee panden verderop vrijdagavond gearresteerd. De eigenaars zouden verre neven van elkaar zijn.

Volgens Ali begon de inval rond half elf vrijdagavond. De deur werd hierbij geforceerd. Ook zou het team van de Nationale Recherche elf computers in beslag hebben genomen.

Een medewerker die vrijdagavond in de winkel aanwezig was, zou langdurig zijn geblinddoekt en geboeid. Het OM bevestigt dat mensen apart zijn genomen, maar bestrijdt dat er personen langdurig zijn vastgehouden en ondervraagd.

In de andere belwinkel was zaterdagavond de 36-jarige Nuur, naar eigen zeggen de broer van de gearresteerde eigenaar, aanwezig. Volgens de 36-jarige Somaliër heeft zijn 48-jarige broer de Duitse nationaliteit. Ook in deze belwinkel deed de recherche vrijdag een inval.

De eigenaar van de tweede belwinkel zou op het moment van de inval in een café verderop hebben gezeten en werd door de politie gebeld omdat het alarm in zijn winkel af was gegaan. Toen hij bij zijn winkel aankwam om poolshoogte te nemen werd hij door het rechercheteam gearresteerd, vertelde Nuur.

Nuur zei ook dat in zijn eigen huis in Rotterdam-Zuid vrijdagavond drie mannen zijn opgepakt, onder wie een Deense vriend die op bezoek was in Nederland wegens de feestdagen.

Volgens Nuur is zijn broer, die in de jaren 80 naar Duitsland kwam en zich in 2003 in Nederland vestigde, Somalië destijds ontvlucht uit vrees voor de extremistische islamitische groepering Al Shabaab.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/belwinkel_rotterdam_is_een_ravage_1_524280

Gepost door: Yves | 27-12-10

25 december 2010, 16:06 |

Nederland verijdelt terreuraanslag

De Nederlandse politie heeft vrijdagavond in Rotterdam twaalf Somaliërs aangehouden. De 12 zouden op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland willen plegen. Dat heeft het parket van het Openbaar Ministerie zaterdag meegedeeld.

Daarnaast werden een belwinkel en vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. In Gilze-Rijen bevindt zich een luchtmachtbasis.
De twaalf mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar oud. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en een man komt uit Denemarken.
De aanhoudingen volgden op een bericht van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD vrijdagmiddag. Die informatie vormde de aanleiding voor een grootschalig onderzoek.
Over het doelwit van de aanslag is er vooralsnog geen informatie. Het is niet duidelijk of er een link is met de vliegbasis in Gilze-Rijen.
(Tijd, Persagentschap Belga)

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_europa/Nederland_verijdelt_terreuraanslag.9003604-3140.art?ckc=1

Gepost door: Yves | 27-12-10

25-12-2010 |

Twaalf terreurverdachten aangehouden in Nederland

Nederland heeft vrijdag twaalf Somaliërs kunnen oppakken die van plan waren een terroristische aanslag te plegen. De terreurdreiging bij onze noorderburen is niet veranderd door de arrestaties.
Het gaat om mannen tussen 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, een man komt uit Denemarken en de andere vijf hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

De Somaliërs wilden op korte termijn een terroristische aanslag plegen in Nederland. Het is niet duidelijk wat hun doelwit was. De verdachten zijn aangehouden. Die aanhoudingen komen er na een grootschalig onderzoek door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Speurders vielen een belwinkel, vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen binnen. Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven gevonden.

Het Belang van Limburg - Gazet van Antwerpen

http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid1003009/twaalf-terreurverdachten-aangehouden-in-nederland.aspx

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zaterdag 25-12-2010 14:33 |

Rotterdamse politie pakt terreurverdachten op

In Rotterdam zijn 12 mannen opgepakt op verdenking van terrorisme. Volgens de Nederlandse politie waren ze van plan om op korte termijn een aanslag te plegen.
Er werd een reeks huiszoekingen uitgevoerd in Rotterdam en omgeving. De politie doorzocht 4 woningen, 2 motelkamers en een telefoonwinkel (foto), maar er werden geen wapens of explosieven gevonden.

De 12 mannen worden nu verhoord. Enkelen hebben een Nederlandse identiteitskaart, 1 van hen heeft de Deense nationaliteit. De rest is van Somalische afkomst. Van de mannen woonden er 6 in Rotterdam.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/101225_Somalie_Nederland_terreur

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 dec 2010, 12:49 |

Terreurverdachten tot maandag vast

ROTTERDAM - De twaalf Somalische terreurverdachten die vrijdag in Rotterdam zijn aangehouden blijven tot maandag vastzitten.

De Nationale Recherche deed invallen in belwinkels en in vier woningen in Rotterdam en in twee motelkamers in Gilze-Rije wegens terreurdreiging. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.
De twaalf gearresteerde mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en een man komt uit Denemarken. Voor de mannen gelden beperkingen. Dat wil zeggen dat onder anderen hun advocaten geen mededelingen over de zaak mogen doen.
In een belwinkel in Rotterdam-West waar de recherche een inval deed was het zaterdagavond nog een chaos. Op de vloer lagen stukken glas en een deel van het plafond lag in stukken op de grond.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft zaterdag laten weten dat het dreigingsbeeld in Nederland na de arrestatie van de twaalf Somaliërs niet veranderd is. Deze blijft staan op 'beperkt'.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het afgelopen jaar Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8593351/__Verdachten_tot_maandag_vast__.html

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december, 14 u 10 | update 16u28 |

'Morgen meer bekend over terreurverdachten'

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie verwacht maandag meer bekend te kunnen maken over de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.
Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket gezegd. Morgen wordt ook duidelijk wanneer de mannen worden voorgeleid.
Tot nu toe is nog weinig bekend over de plannen van de terreurverdachten. Volgens de AIVD zouden de mannen van plan zijn een aanslag te plegen in Nederland. Wat het doelwit zou zijn, is onduidelijk. Ook werden bij doorzoekingen geen wapens of explosieven gevonden.
De verdachten zijn mannen van 19 tot 48 jaar. Zes van hen woonden in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en de laatste heeft Deense papieren. Een deel van de verdachten heeft een Nederlands paspoort, anderen zijn Somaliërs.
De kans op een aanslag in Nederland is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding nog steeds beperkt. (Novum)

http://mobiel.ad.nl/article/1012/558709/Morgen-meer-bekend-over-terreurverdachten.html

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december 2010, 12:45 uur |

Terreurdreiging in Nederland door de jaren heen

RIJSWIJK - Kerstvierend Nederland werd zaterdagavond opgeschrikt door het bericht dat twaalf SomaliÈers van plan zouden zijn geweest een terroristische aanslag in Nederland te plegen. Nederland is de afgelopen jaren meermalen geconfronteerd met terreurdreigingen. Een overzicht.

31 december 2007: Drie mannen worden in Rotterdam aangehouden op verdenking van het beramen van een ,,ontploffing met een terroristisch oogmerk''. Twee verdachten hebben behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit, de derde is een Soedanees zonder vaste woonplaats.

14 maart 2008: De Nationale Recherche houdt in Breda een 26-jarige Pakistaanse terreurverdachte aan. De man wordt ervan verdacht dat hij een aanslag in West-Europa voorbereidde. Het netwerk waar de vermeende terrorist deel van uit zou maken, trof eerder voorbereidingen voor een zelfmoordaanslag in Barcelona.

16 mei 2008: Een arrestatieteam pakt in Tilburg een 48-jarige Turkse man op die wordt verdacht van betrokkenheid bij de financiering van terrorisme. Franse politie- en inlichtingendiensten deden onderzoek naar een organisatie van geldinzamelaars voor de islamitische Turkse beweging Kaplan en kwamen de man op het spoor. Kaplan heeft volgens de Fransen banden met al-Qaeda.

26 september 2008: De Duits grenspolitie houdt twee passagiers van een Fokker 50 van de KLM aan op het vliegveld bij Keulen. Het toestel stond klaar om naar Schiphol te vertrekken. De arrestanten zijn een 23-jarige SomaliÈer en een 24-jarige in SomaliÈe geboren Duitser. De twee zouden in een 'heilige oorlog' willen sterven. De politie vond een afscheidsbrief in hun woning.

23 oktober 2008: De Britse politie pakt een 40-jarige Nederlandse vrouw op voor het voorbereiden van en het aansporen tot een terroristische daad. De Nederlandse politie doorzocht vervolgens op verzoek van de Britten een woning in Den Haag. Daar zijn tdocumenten in beslag genomen.

24 juli 2009: Drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfstitel worden in Kenia opgepakt bij de grens met SomaliÈe. De mannen zouden onderweg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp in SomaliÈe. Drie van de vier 21-jarigen zouden in Marokko zijn geboren, de vierde in SomaliÈe.

8 november 2009: De politie houdt in het asielzoekerscentrum in Dronten een SomaliÈer aan. De 43-jarige man was volgens de Verenigde Staten betrokken bij de ondersteuning van de internationale jihad en vroeg Nederland hem op te pakken.

25 december 2009: De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab wil een vliegtuig dat van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit vloog, opblazen. Abdulmutallab probeerde vlak voor de landing in Detroit het explosieve materiaal PETN dat op zijn been zat geplakt, tot ontploffing te brengen. Er volgde een kleine knal, waarna medepassagiers en cabinepersoneel hem wisten te overmeesteren.

30 augustus 2010: Twee Jemenieten worden op Schiphol opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van terroristische misdrijven. In de Verenigde Staten waren verdachte objecten in hun bagage gevonden. De bagage was op een andere vlucht dan die van de twee mannen gekomen, die vanuit Chicago naar Schiphol vlogen. Er bleek uiteindelijk niets verbodens in te zitten.

19 september 2010: Na een tip van de Britse autoriteiten arresteert de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een Britse man van Somalische afkomst. De Nationale Recherche onderzocht of hij betrokken is bij een buitenlandse terroristische organisatie. Hij was op weg van Liverpool naar Entebbe in Uganda en maakte een tussenlanding op Schiphol. Er werd geen belastend materiaal gevonden.

23 november 2010: De politie pakt op verzoek van BelgiÈe drie terrorismeverdachten in Amsterdam op. Het gaat om drie Nederlandse mannen (25, 26 en 28 jaar) uit Amsterdam van Marokkaanse afkomst. Het federale parket in BelgiÈe meldde dat er in totaal elf verdachten zijn opgepakt in Antwerpen, Nederland en Duitsland. Ze zouden betrokken zijn bij plannen van een internationale terroristische groepering om een aanslag in BelgiÈe te plegen. (ANP)

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/1185710/2010/12/26/Terreurdreiging-in-Nederland-door-de-jaren-heen.dhtml

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 dec 2010, 19:38 |

Vijf Somaliërs niet meer verdacht

Vijf van de twaalf Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme, zijn niet meer verdacht. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag laten weten. Twee van hen zijn begin zondagavond vrijgelaten, drie anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De zeven andere mannen zitten nog vast. Het OM beslist maandag of zij aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.

De twaalf werden in Rotterdam aangehouden omdat ze volgens een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. Ze zouden op korte termijn een aanslag in Nederland hebben willen plegen. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Gilze-Rijen zijn echter geen wapens of explosieven gevonden. Het OM liet zaterdag weten dat er geen doel van de vermeende terroristen bekend was. De arrestaties van vrijdagavond waren er vooral op gericht een eventuele aanslag te voorkomen.
Zondagavond heeft het OM twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfspapieren overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Twee mannen van 32 en 40 jaar zijn vrijgelaten. Zij hebben een geldige verblijfsvergunning voor Nederland.
Als de zeven andere verdachten aan de onderzoeksrechter worden voorgeleid, beslist die of het OM hen langer mag vasthouden of dat zij vrijgelaten moeten worden.

De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8594462/__VIJF_VAN_DE_12_SOMALIERS_NIET_MEER_VERDACHT__.html?p=1,1

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 dec 2010, 19u52 |

Vijf van de 12 Somaliërs niet meer verdacht

ROTTERDAM - Vijf van de twaalf Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme, zijn niet meer verdacht. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten. Twee van hen zijn vanavond vrijgelaten, drie anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De zeven andere mannen zitten nog vast. Het OM beslist maandag of zij aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.

De twaalf werden in Rotterdam opgepakt. De recherche, onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM), deed invallen in twee belwinkels in Rotterdam-West en in vier woningen. Ook werden twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Volgens de AIVD-informatie zou op korte termijn een aanslag in Nederland gepleegd zou worden, maar justitie vond bij geen van de doorzoekingen wapens of explosieven, zo meldde het OM.

Vanavond heeft het OM twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfspapieren overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Twee mannen van 32 en 40 jaar zijn vrijgelaten. Zij hebben een geldige verblijfsvergunning voor Nederland.

Als de zeven andere verdachten aan de onderzoeksrechter worden voorgeleid, beslist die of het OM hen langer mag vasthouden of dat zij vrijgelaten moeten worden.

Voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) bleek de actie geen reden het dreigingsniveau voor Nederland te verhogen. Met de twaalf arrestaties was de dreiging die van de groep uitging geweken, zei een woordvoerster van de NCTb. Informatie over een dreigende aanslag past wel in het beeld dat de terrorismebestrijder eerder deze maand nog schetste van zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van terroristische dreigingen. Als deze doorzetten, moet het dreigingsbeeld mogelijk wel worden opgeschaald van 'beperkt' naar 'substantieel'.

Vorig jaar kwam Somalië op als nieuw gebied van waaruit terroristische dreiging voor Nederland voortkomt. De AIVD meldde dit in het jaarverslag dat eerder dit jaar uitkwam. Hoewel vanuit het Oost-Afrikaanse land in 2009 geen concrete dreiging is waargenomen, vindt de AIVD dat de dreiging van jihadisten uit Somalië ten opzichte van Nederland is gegroeid. Doordat het land politiek zeer instabiel is, hebben extremistische islamitische bewegingen als Al Shabaab er vrij spel. (ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/558740/2010/12/26/Doel-terreurverdachten-niet-bekend.dhtml

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december 2010, 19u56 | Bron: novum, apAuteur:kld

Vijf Somaliërs niet meer verdacht

Vijf van de twaalf Somaliërs die op kerstavond in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme worden niet langer verdacht. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zondag.
Twee mannen van 32 en 40 jaar met een Nederlandse verblijfsvergunning zijn zondagavond vrijgelaten. Drie Somaliërs zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst van de politie. Het gaat om twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfsvergunning.

De recherche kon geen bewijs vinden dat de vijf betrokken zijn bij terroristische activiteiten. De twaalf verdachten werden vrijdag aangehouden na de melding dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wilde plegen.

De nationale recherche viel vrijdag een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Ook werden invallen gedaan in twee motelkamers in de gemeente Gilze-Rijen.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wil plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101226_062

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december 2010, 19:38 |

Zes Somaliërs niet meer verdacht

Zes van de twaalf Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme, zijn niet meer verdacht. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag laten weten. Drie van hen zijn begin zondagavond vrijgelaten, drie anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De zes andere mannen zitten nog vast. Het OM beslist maandag of zij aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.

De twaalf werden in Rotterdam aangehouden omdat ze volgens een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. Ze zouden op korte termijn een aanslag in Nederland hebben willen plegen. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Gilze-Rijen zijn echter geen wapens of explosieven gevonden. Het OM liet zaterdag weten dat er geen doel van de vermeende terroristen bekend was. De arrestaties van vrijdagavond waren er vooral op gericht een eventuele aanslag te voorkomen.
Zondagavond heeft het OM twee mannen van 30 en 40 jaar met een Deense verblijfsvergunning en een 36-jarige man zonder verblijfspapieren overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Drie andere mannen zijn vrijgelaten. Zij hebben een geldige verblijfsvergunning voor Nederland.
Als de zes andere verdachten aan de onderzoeksrechter worden voorgeleid, beslist die of het OM hen langer mag vasthouden of dat zij vrijgelaten moeten worden.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8594462/__Vijf_Somalirs_niet_meer_verdacht__.html?p=33,1

Gepost door: Yves | 27-12-10

'Somaliërs integreren slecht' - 'Somaliërs functioneren problematisch'

----
Zondag 26 december 2010, 12:16 |

'Somaliërs functioneren problematisch'

DEN HAAG - De zeven overgebleven terreurverdachten die vrijdag in Rotterdam werden gearresteerd komen allen uit Somalië. Somaliërs integreren slecht, zelfs vergeleken met andere bevolkingsgroepen.

Alle verdachten komen uit Somalië. De meeste Somaliërs in ons land zijn asielzoekers. Vanaf het begin van de jaren negentig zijn veel vluchtelingen uit het Oost-Afrikaanse land naar Europa gekomen om de burgeroorlog te ontvluchten. In Nederland leven momenteel ongeveer 27.000 Somaliërs.
Volgens het rapport worden Somaliërs gerekend tot een van de vier 'nieuwe vluchtelingengroepen' in ons land, samen met mensen uit Iran, Irak en Afghanistan. In vergelijking met deze groepen in de samenleving blijven Somaliërs op veel vlakken achter, zo blijkt uit de cijfers in het rapport.
Opvallend is dat geen enkele immigrantengroep ons land zo snel weer verlaat. Het aantal Somaliërs in Nederland is sinds 2001 dan ook licht gedaald: toen woonden hier nog bijna 30.000 Somalische mensen. De helft van de Somaliërs die hier in 1999 woonden, is inmiddels vertrokken, veelal naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn Somaliërs in ons land vaak eenlingen: 60 procent van hen is een eenpersoonshuishouden.
Sociaal gezien vormt de Somalische gemeenschap op veel gebieden een probleemgroep. Somalische scholieren zijn van de vier nieuwe vluchtelingengroepen in ons land relatief gezien het slechts vertegenwoordigd op havo en vwo. Op het laagste niveau van het vmbo zijn zij juist oververtegenwoordigd. Ook haken Somalische leerlingen in verhouding tot anderen op het MBO het vaakst af zonder startkwalificatie.
Ook wat arbeidsparticipatie betreft blijft deze groep achter: het CBS noemt de positie van Somaliërs op de arbeidsmarkt „problematisch”. Bovendien overstijgt het relatieve aantal van strafbare feiten verdachte Somalische mannen dat van andere niet-westerse allochtonen. Volgens het CBS is dit „reden tot zorg”.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft het afgelopen jaar Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8593245/___Somalirs_problematisch___.html?sn=binnenland,buitenland

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december 2010, 21:45 |

Advocaat wil onderzoek naar AIVD-werkwijze

AMERSFOORT - De advocaat van twee Somaliërs die werden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, Michael Ruperti, wil dat er een onderzoek komt naar de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De twee mannen werden vrijdag gearresteerd in Rotterdam en zondag vrijgelaten. „Het kan niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als je verdachten al zo snel weer moet vrijlaten”, aldus Ruperti. De raadsman kondigde aan naar de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten te stappen.

Ook willen de mannen die zondag zijn vrijgelaten een schadevergoeding van justitie, zei Ruperti. Ze vertelden hun advocaat dat ze vrijdag geboeid en geblinddoekt zijn afgevoerd en dat ze pas zaterdag hoorden dat ze waren opgepakt om een terrorismeverdenking. „Ze laten het er niet bij zitten”, zei de advocaat. „Een van hen is juist gevlucht uit Somalië omdat daar terroristische organisaties zijn.”
De twee hebben meteen ontkend iets met terreurplannen van doen gehad te hebben, aldus de raadsman. Ze hebben de politie volgens Ruperti wel verteld dat ze wel eens bij de belwinkel kwamen waar een van de politie-invallen plaats had. Ruperti heeft goede hoop dat er meer verdachten vrijkomen. Samen met een collega vertegenwoordigt hij nog drie Somalische verdachten, die momenteel nog vast zitten.
De recherche heeft de mannen volgens Ruperti onder meer vragen gesteld over activiteiten in Rotterdam met betrekking tot de belwinkel en heeft ze foto's laten zien van personen. Volgens de raadsman wilde de politie verder weten of de mannen wel eens in het buitenland waren geweest.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8594787/__Advocaat_wil_onderzoek_AIVD__.html?sn=binnenland,buitenland

Gepost door: Yves | 27-12-10

Zondag 26 december 2010, 21:47 uur |

Advocaat wil onderzoek AIVD-werkwijze

AMERSFOORT - De advocaat van twee Somaliërs die werden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag, Michael Ruperti, wil dat er een onderzoek komt naar de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De twee mannen werden vrijdag gearresteerd in Rotterdam en zondag vrijgelaten. ,,Het kan niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als je verdachten al zo snel weer moet vrijlaten'', aldus Ruperti. De raadsman kondigde aan naar de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten te stappen.

Ook willen de mannen die zondag zijn vrijgelaten een schadevergoeding van justitie, zei Ruperti. Ze vertelden hun advocaat dat ze vrijdag geboeid en geblinddoekt zijn afgevoerd en dat ze pas zaterdag hoorden dat ze waren opgepakt om een terrorismeverdenking. ,,Ze laten het er niet bij zitten'', zei de advocaat. ,,Een van hen is juist gevlucht uit Somalië omdat daar terroristische organisaties zijn.''

De twee hebben meteen ontkend iets met terreurplannen van doen gehad te hebben, aldus de raadsman. Ze hebben de politie volgens Ruperti wel verteld dat ze wel eens bij de belwinkel kwamen waar een van de politie-invallen plaats had. Ruperti heeft goede hoop dat er meer verdachten vrijkomen. Samen met een collega vertegenwoordigt hij nog drie Somalische verdachten, die momenteel nog vast zitten.

De recherche heeft de mannen volgens Ruperti onder meer vragen gesteld over activiteiten in Rotterdam met betrekking tot de belwinkel en heeft ze foto's laten zien van personen. Volgens de raadsman wilde de politie verder weten of de mannen wel eens in het buitenland waren geweest. (ANP)
http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/1185788/2010/12/26/Advocaat-wil-onderzoek-AIVD-werkwijze.dhtml

Gepost door: Yves | 27-12-10

Maandag 27 december 2010, 10:20 |

Stelling: AIVD wakkert angst voor terrorisme aan

Onduidelijkheid over de Somaliërs, die de AIVD liet oppakken op verdenking van terroristische plannen. Dat ging gepaard met veel machtsvertoon. Kunnen zulke operaties niet beter wat minder opvallend verlopen om onrust te voorkomen? En is de AIVD wel geloofwaardig? De redactie Wat U Zegt verneemt graag uw mening.

Doe mee aan de Stelling van de Dag (van 10.30 tot 15.30 uur).
Iedere werkdag kunt u via onze website meedoen aan de De Telegraaf-lezersenquête. Deze stelling gaat over actuele onderwerpen die in de samenleving spelen. De uitslag vindt u een dag later op de WAT U ZEGT-pagina in De Telegraaf en uiteraard op onze internetsite.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/stelling_van_de_dag/8519320/__Stelling_van_de_dag__.html?p=14,1

Gepost door: Yves | 27-12-10

Maandag 27 december 2010, 03:13 |

Wilders reageert smalend op kersttoespraak van koningin

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Remco Meijer

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft smalend gereageerd op de kersttoespraak van koningin Beatrix. Zij stelde dat de kracht in de Nederlandse samenleving moet worden gezocht in dat wat verbindt in plaats van in het vergroten en verharden van tegenstellingen.

Enkele uren later twitterde Wilders: 'De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet.'

Uit verband
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen tikte gisteren de PVV'er op zijn vingers: 'Ik vind dat Wilders daarmee de kersttoespraak uit zijn verband rukt. Het spreekt vanzelf dat je verdachten van terreur oppakt, hoewel we nog niet weten wat er aan de hand is. De oproep van de koningin om de samenleving op een bepaalde manier in te richten, heeft daarmee niets te maken.'

Wilders heeft vaker gefulmineerd tegen de kersttoespraak van Beatrix. In 2007 zei hij dat zij als een haas de regering uit moest. Wilders meende dat Beatrix de PVV aansprak toen zij waarschuwde tegen de grofheid van het woord.

Argentinië
Terwijl in Nederland haar kerstboodschap op radio en televisie werd uitgezonden, bracht koningin Beatrix de Kerstdagen door in het zuiden van Argentinië met prins Willem-Alexander, prinses Máxima, hun drie dochters en de familie Zorreguieta. Dat hebben Argentijnse media dit weekend gemeld. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt geen mededelingen te willen doen over het privé-verblijf van de koningin.

Vorige week hielden de kroonprins, zijn vrouw en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane een fotosessie in Bariloche. In ruil voor die sessie hoopten de Oranjes tijdens hun verblijf verder met rust te worden gelaten, naar gebruik van de Mediacode. Daarna betrok het prinselijk gezin een vakantiehuis aan het Nahuel Huapi-meer. Vanuit Buenos Aires arriveerden de ouders van Máxima, Jorge Zorreguieta en María del Carmen Cerruti. Ook de andere drie kinderen uit het tweede huwelijk van Jorge Zorreguieta, Martín, Juan en Inés, kwamen naar Patagonië.

In 2002 mocht Jorge Zorreguieta het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander niet bijwonen, vanwege zijn betrokkenheid bij het regime van dictator Videla. Deze kreeg vorige week levenslang voor zijn misdaden tegen de menselijkheid. Op persoonlijk vlak zijn de betrekkingen tussen de Oranjes en Zorreguieta steeds vriendschappelijk geweest.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2788/Geert-Wilders/article/detail/1185793/2010/12/27/Wilders-reageert-smalend-op-kersttoespraak-van-koningin.dhtml

Gepost door: Yves | 27-12-10

En het blijkt nog niet gedaan te zijn...

Van de gearresteerde Somaliers hadden enkelen 'volgens inlichtingenbronnen' (de AIVD) plannen voor een terreuraanval op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen...

-----

Dinsdag 28 dec 2010, 05:30 |

'Somaliërs planden aanval luchtmachtbasis'

AMSTERDAM - Van de gearresteerde Somaliers hadden enkelen volgens inlichtingenbronnen plannen voor een terreuraanval op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Daarbij wilden ze een Apache uit de lucht halen. De AIVD had daar 'zeer concrete' aanwijzingen voor.

Mogelijk zou daarvoor een raketwerper worden geleverd vanuit andere Europese landen, zoals België of Denemarken. "Heel cru gezegd: het enige dat er nog niet lag, was het apparaat om er eentje naar beneden te halen", aldus een betrouwbare inlichtingenbron. "Er moest koste wat kost worden ingegrepen." Op Gilze-Rijen staan 85 helikopters, ook de toestellen die afgelopen zes jaar in Afghanisten werden ingezet kwamen van deze basis.
Het neerhalen van een Apache zou een enorme symbolische waarde hebben binnen jihadistische kringen.
Afgelopen jaren zijn elf Amerikaanse Apaches in Irak en Afghanistan neergehaald met raketwerpers. De verdachten zouden banden hebben met de Somalische islamitische terroristische organisatie Al Shabaab. "Zo dicht bij de start- en landingsbanen van Gilze, waar net vijf Apaches zijn teruggekeerd uit Afghanistan, het lijkt op een 'cadeautje' van Al-Shabaab-volgelingen aan hun Afghaanse broeders", zegt een bron.
De aanhoudingen volgden enkele uren na een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat de geheime dienst beschikte over zeer verontrustende informatie dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland zou willen plegen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8601053/___Aanval_luchtmachtbasis_gepland___.html?p=6,1

Gepost door: Yves | 28-12-10

En de zaak blijkt nog niet afgelopen te zijn.
Nadat De Telegraaf schreef dat 'Somaliërs slecht integreren vergeleken met andere bevolkingsgroepen' en de helft van de verdachte Somaliërs diende te worden vrijgelaten, kwam De Telegraaf vandaag met een vervolgverhaal...
----
Dinsdag, 28 december 2010, 05:30 |

'Somaliërs planden aanval luchtmachtbasis'

'Van de gearresteerde Somaliers hadden enkelen volgens inlichtingenbronnen plannen voor een terreuraanval op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Daarbij wilden ze een Apache uit de lucht halen. De AIVD had daar 'zeer concrete' aanwijzingen voor.'

Gepost door: Yves | 28-12-10

De commentaren zijn gesloten.