29-12-09

Patriot Act

Amerikaanse Senaat houdt Patriot Act in leven

 5 nov 2009  http://zaplog.nl/zaplog/article/amerikaanse_senaat_houdt_patriot_act_in_leven/

De Amerikaanse Patriot Act, die goedgekeurd werd door het Congres in de nasleep van de terroristische aanslagen van 9/11, geeft de overheid uitgebreide spionagebevoegdheden over de eigen burgers. Volgende maand vervallen drie van de controversiële bepalingen, maar de Senaat heeft alvast een verlenging goedgekeurd.

Eind deze maand vervallen een aantal bepalingen in de originele Patriot Act, zoals de mogelijkheid om naar eigen goeddunken een huiszoekingsbevel uit te vaardigen of bezittingen in beslag nemen zonder daar de eigenaar van op de hoogte te brengen. Wie ook verdacht wordt van terrorisme kan afgeluisterd worden, ook als de persoon geen contact heeft met een bekende terroristische organisatie. En het federale onderzoeksbureau FBI kan een breed scala aan gevoelige persoonlijke informatie doorsnuisteren, zoals medische gegevens of de huurstaat in de bibliotheek. 

Er is ook de controversiële roving wiretap-voorziening, die de overheid toestemming geeft om alle telefoons en elektrische apparatuur af te luisteren die door een verdachte gebruikt worden. Het gevaar voor misbruik is daarbij veel groter dan bij een conventionele afluisteropdracht, die een enkel toestel specificeert. Er kunnen immers telefoons afgeluisterd worden die niet door de verdachte gebruikt worden. 

17:04 Gepost door agora in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patriot act |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.