29-12-09

Database over burgers

‘FBI heeft immense database over burgers’

 25 sep 2009  http://zaplog.nl/zaplog/article/fbi_heeft_immense_database_over_burgers/

De FBI blijkt over een snel groeiende database van anderhalf miljard items over Amerikaanse staatsburgers en buitenlanders te beschikken. Organisaties voor burgerrechten beschouwen dit als een ontoelaatbare inbreuk op de privacy.

Uit documenten die Wired op grond van de Freedom of Information Act heeft opgevraagd,blijkt dat de FBI een enorme belangstelling heeft voor het gedrag van burgers, ook als die niet van enig misdrijf worden verdacht. De overheidsdienst heeft een bonte verzameling van gegevens, die in totaal anderhalf miljard items beslaat, bij elkaar gebracht in het National Security Branch Analysis Center. Het datamining-systeem zou bovendien snel groeien.

De gegevens zijn afkomstig van overheidsinstanties, strafzaken en commerciële databases. De verzameling bevat gegevens over hotelgasten, gebruikers van huurauto's, chauffeurs die gevaarlijke stoffen mogen vervoeren, vliegtuigpassagiers en nog veel meer. Hoe de FBI al deze informatie heeft gekregen is niet duidelijk. Bedrijven hebben in het verleden wel eens vrijwillig gegevens afgestaan, maar de FBI kan ze op grond van de Patriot Act tegenwoordig ook zelf opvragen.

Burgerrechtengroeperingen hebben veel kritiek op het systeem. Volgens hen schendt het de privacy van de burgers en is het bovendien niet effectief. Ook het feit dat de regering dit plan in het geheim doorzet, zonder voldoende democratisch toezicht, kan op weinig waardering rekenen. De FBI weigerde commentaar, maar uit de vrijgegeven documenten blijkt dat de organisatie zeer enthousiast is over de database en deze drastisch wil uitbreiden.

Door, Arie Jan Stapel.

17:00 Gepost door agora in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: database burgers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.