29-11-09

Prijs onderzoeksjournalistiek

Jeroen Smit wint prijs onderzoeksjournalistiek

Van onze verslaggever op 27 november '09
Jeroen Smit (Guus Dubbelman / de Volkskrant)

 

UTRECHT - Journalist Jeroen Smit, auteur van het boek de Prooi over de ondergang van ABN Amro, heeft de Loep gewonnen voor de beste Nederlandstalige tekstproductie op het gebied van onderzoeksjournalistiek in 2009. De prijs voor de beste productie op radio of tv ging naar Thomas Blom en Sinan Can van televisieprogramma Zembla, over de gijzeling in Almelo. De prijzen worden toegekend door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ.

 

De aanmoedigingsprijs voor beginnende onderzoeksjournalisten gaat naar twee Vlaamse journalisten van het blad Brussel deze Week voor een artikel over artsen die patiënten uit openbare ziekenhuizen overbrengen naar voor hen profijtelijke privéklinieken.

De prijzen zijn vrijdagavond in Utrecht uitgereikt. De onafhankelijke jury van de Loep wordt voorgezeten door Gerard van Westerloo.

De Prooi

Het juryrapport noemt de Prooi van Smit ‘hoogstaand vakwerk’ en roemt de ‘ongelooflijke volledigheid van diens onderzoek naar de opkomst en tijdelijke ondergang van ABN-Amro.’ Het boek geeft volgens de jury ‘een prachtig beeld van arrogante bankmannen die elkaar de strot afbijten en maakt duidelijk dat de captains of industry de beslissingen nemen en niet de politici.’

Zembla

De Zembla-uitzending over de gijzeling door een gefrustreerde restauranthouder van een wethouder en enkele ambtenaren in Almelo geeft een onthullend inzicht in het willekeurige handelen van het gemeentebestuur voorafgaand aan de gijzeling.

Wel noemt de jury noemt het ‘een minpunt’ dat in de uitzending niet werd vermeld dat er een integriteitsonderzoek naar de restauranthouder is ingesteld en dat hij al eerder veroordeeld was wegens wapenbezit. ‘Maar ze accepteerde het verweer van de makers dat het hen in de eerste plaats om de lokale bestuurscultuur ging’, aldus het juryrapport.

 

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1321678.ece/Jeroen_Smit_wint_prijs_onderzoeksjournalistiek

De commentaren zijn gesloten.