24-08-09

Lode Van Outrive

Politicus Lode Van Outrive overleden aan kanker

Gazet van Antwerpen, 22/08/09 Lode Van Outrive is op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Van Outrive was professor criminologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en was een tijdlang voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten.

Hij zetelde van 1989 tot 1994 als lid van de socialistische partij in het Europees Parlement. Bij de laatste verkiezingen kwam Van Outrive op voor CAP.

00:03 Gepost door agora in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Politicus Lode Van Outrive is overleden Belga za 22/08/2009 - 16:10

Politicus en rechtskundige Lode Van Outrive is overleden. Van Outrive was al lange tijd ziek. Hij werd 77 jaar.

Lode Van Outrive kwam uit een arbeidersgezin en dat heeft hem getekend voor het leven. Als een van de meest vooraanstaande deskundigen strafrecht van dit land en docent aan de Universiteit Leuven, verwierf hij naam en faam met zijn intensief vakbondsonderzoek en zijn studie van de politiediensten. Hij kreeg er internationale erkenning voor. Hij was ook een tijdje voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten.

Van Outrive kwam wel al snel in conflict met de universitaire overheid en later met de socialistische partij, waarvoor hij van 1989 tot 1994 in het Europees Parlement zat. Na de breuk zette hij zich met Jef Sleeckx en wijlen vakbondsleider Georges Debunne in voor meer democratie in Europa. Hij was bij de laatste verkiezingen nog kandidaat voor CAP, het Comité voor een Andere Politiek.

Van Outrive stierf aan kanker.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen09/2.5323/090822outrive

Gepost door: Morkhoven | 24-08-09

De rode professor

DS, maandag 24 augustus 2009
Auteur: (belga/g.teg.)

Postuum — De linkse socioloog en criminoloog Lode Van Outrive is zaterdag op 77-jarige leeftijd thuis, in Herent, overleden aan een slepende ziekte.

Van Outrive was doctor in de politieke en sociale wetenschappen en doctor in de rechten. Aan de KU Leuven maakte hij zijn academische naam in de afdeling criminologie van de rechtsfaculteit, vooral inzake strafrecht en strafvordering, en deed studies over de gevangenissen. Hij stond bekend als 'linkse' in een faculteit waar dat niet gebruikelijk was.

Naast academicus werd hij na een tijd ook politicus. Van 1989 tot 1994 zat hij voor de toenmalige SP (nu SP.A) in het Europees Parlement. Hij was linkser dan de leiding van zijn partij en botste geregeld met de partijtop.

De jongste jaren was hij actief buiten de partij, met name in CAP, het Comité voor de Andere Politiek, dat hij in 2006 oprichtte met twee andere grijze wolven: het rebelse oud-SP.A-parlementslid Jef Sleeckx en de voormalige ABVV-voorzitter Georges Debunne, die toen aan het hoofd stond van de Europese Gepensioneerdenorganisatie. CAP verzette zich onder meer tegen het Generatiepact, dat zacht aanstuurde op langer werken.

Lode Van Outrive was ook lange tijd voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten.

Gepost door: Morkhoven | 24-08-09

De commentaren zijn gesloten.