24-08-09

Gevangenissen Nederland: Inspectie Financiën

Inspectie Financiën: "Nederlandse cellen huren geen goed idee"

inspectie financien nederlandse cellen huren geen goed idee

Het Belang van Limburg, 21/08/2009

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is met Nederland rond de tafel gaan zitten over de eventuele opsluiting van Belgische gedetineerden in Tilburg. Volgens de Inspectie van Financiën bestaan er echter goedkopere oplossingen.

Nederland gaf op tien juli haar fiat voor het opvangen van 500 Belgische gevangenen. Die zouden hun stekje krijgen in de instelling van Tilburg, vlak over de grens. De Inspectie van Financiën gaf echter een negatief advies en het ontwerp, om de overbevolking in de Belgische gevangenissen tegen te gaan, moest herzien worden.

Gevangenisboten

Eerst en vooral zouden de kosten te hoog oplopen. De Belgische staat zou zo drie jaar lang jaarlijks meer dan 30 miljoen euro moeten ophoesten. Ook meent de Inspectie dat er bepaalde elementen, zoals de groei van het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht en nieuwe initiatieven op het vlak van voorlopige hechtenis, over het hoofd werden gezien.

De Inspectie vraagt zich ook af of de idee van de gevangenisboten wel werd bekeken. België zou die kunnen huren en ergens op eigen grondgebied kunnen plaatsen. Bovendien kan er dan Belgisch personeel ingezet worden.

De Inspectie vindt het ook niet kunnen dat Justitie alleen met Nederland onderhandelde en zo dus Buitenlandse Zaken en de twee betrokken ambassadeurs er buiten liet.

De commentaren zijn gesloten.