17-08-09

Helikopternetten begroot, maar geld verdwenen

24/07/2009 - De federale begroting voorziet 3 miljoen euro om gevangenissen te overdekken. Renaat Landuyt vraagt zich af waar dat geld heen is, nu drie gevangenen per helikopter zijn ontsnapt.

“Gewoon de meerjarenbegroting uitvoeren, is blijkbaar te veel gevraagd.” Dat zegt sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt nadat donderdag drie gevaarlijke criminelen ontsnapt zijn uit de gevangenis van Brugge. Een helikopter landde op de binnenplaats waar zij op dat moment hun dagelijkse wandeling maakten. “Een zeer effectieve manier om te ontsnappen”, schrijft De Morgen vrijdag. “Dezelfde methode werd de voorbije jaren reeds verschillende keren toegepast. Met gegarandeerd succes.”

Precies om die reden voorzag de meerjarenbegroting 3 miljoen euro voor het spannen van helikopternetten en -kabels boven de binnenplaatsen van alle gevangenissen. Dat zou landen met een helikopter in een gevangenis onmogelijk maken. “Niet alleen is er met dat geld, zoals na deze ontsnapping nog eens duidelijk blijkt, niets gebeurd”, zegt Renaat Landuyt. “Het geld is gewoon verdwenen, als we de minister van Justitie mogen geloven.”

Justitieminister Stefaan De Clerck stelde vrijdag inderdaad dat de helikopternetten er nog niet zijn, omdat er geen geld is. “Onzin”, zegt Landuyt boos. “De ministers van Justitie hebben altijd beweerd dat er voor investeringen in gevangenissen geld voorzien was. En nu is er plots geen geld. Waar is die 3 miljoen dan naartoe? Niet alleen voert de federale regering een jaren oude beslissing niet uit, ze misplaatst ook de middelen ervoor. Bovendien kost deze ontsnapping de gemeenschap nóg eens geld.”

Verder stelt Renaat Landuyt zich vragen bij de geringe opvolging van een gevangene die meermaals zijn ontsnapping aankondigde in de pers. Hij roept minister De Clerck op om het toelaten van dergelijke gevangenen op de binnenplaatsen te herbekijken, en om dringend geld te voorzien voor helikopternetten.

http://www.s-p-a.be/nationaal/nieuws/nieuws/nieuwsitem.asp?iID=18854

15:02 Gepost door agora in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: geld gevangenissen verdwenen |  Facebook |

Commentaren

corrupte magistraten... Men spreekt over corrupte magistraten (die er ongetwijfeld zijn alhoewel de grootste vissen nooit gevat worden).

Maar hoe zit het dan met de federale regering die het geld voor de gevangeissen doet verdwijnen.

Wordt daar ook een onderzoek naar gedaan ?

Gepost door: Yves | 17-08-09

De commentaren zijn gesloten.