08-08-09

Ziekenhuisfacturen


Ziekenhuisfacturen soms zelfs onwettig

  • De Standaard, vrijdag 7 augustus 2009
  • Auteur: g.teg.

Trucs ontkrachten laatste verdedigingslinie patiënten — BRUSSEL - Het christelijk ziekenfonds CM zegt dat ziekenhuizen soms flagrant onwettige facturen uitschrijven.

De meeste ziekenhuisfacturen zijn correct. Maar er zijn er ook die in een betwistbare grijze zone liggen. En er zijn er die flagrant onwettig zijn.

Dat zegt het grootste ziekenfonds, CM, op basis van de dossiers die zijn dienst ledenverdediging behandelde.

Zo zijn er ziekenhuizen die nog ereloonsupplementen aanrekenen in een twee- of meerpersoonskamer hoewel ze beloofden dat niet meer te doen en in ruil daarvoor zelfs extra geld krijgen van de ziekteverzekering.

Sommige ziekenhuizen rekenen veel te veel aan voor implantaten en prothesen, en voor veelgebruikte medicijnen en kleine materialen zoals verbanden.

De CM spreekt ook van ‘onterecht gefactureerde prestaties’, bijvoorbeeld bij borstreconstructies en bij het gebruik van een operatierobot. Veel ziekenhuizen rekenen voor die robots een aantal kosten door aan de patiënt, maar ‘soms tot 1.200 euro per ingreep’ en dat strookt volgens de CM niet met de wet.

De CM vraagt van de overheid een duidelijker regelgeving om alvast de grijze zones te liquideren.

Heel erg vindt de CM de nieuwe trucs die ziekenhuizen hanteren die de laatste verdedigingslinie van de patiënten ontkrachten.

Zo laten ze patiënten toestemmingsformulieren ondertekenen waarin ze vooraf beloven alle supplementen te betalen. Andere ziekenhuizen laten een voorschot betalen waarmee meteen alle supplementen betaald zijn.

De verdediging die de ziekenfondsen aanraden aan hun patiënten valt dan in duigen: ‘gewoon niet betalen wat wij vinden dat teveel wordt aangerekend’. Het ziekenhuis wordt dan voor schut gezet. Een deurwaarder of het gerecht inschakelen kost doorgaans meer dan het betwiste bedrag.

23:44 Gepost door agora in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ziekenhuisfacturen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.